Facilitator training

In deze Brain Fuel Facilitator training staan natuurlijk de verschillende technieken centraal. Elke deelnemer krijgt in deze training de ruimte om de technieken in praktijk te brengen.

Beschrijving

Skill levelGemiddeld / Expert
DuurTwee dagen
Datum16 & 30 oktober 2019
LocatieLeeuwarden / Utrecht
Prijs€ 1350,- (excl. BTW) per deelnemer

We wisselen de brainstormtechnieken af met de achtergrond van creativiteit, brainstormen en de omgang met deelnemers en opdrachtgevers. De intake met een klant. Het voorbereiden van een brainstormsessie. Het omgaan met groepsdynamiek. Het selecteren van ideeën; van veel ideeën naar één of meer oplossingen toewerken. Dat zijn vaardigheden en onderwerpen waar je als Brain Fuel Facilitator mee te maken krijgt.

Meld je nu aan

Erik Prins – Auteur Design Denken Doen

Coordinator Master Design Driven Innovation
“De Brain Fuel facilitator training heeft mij op een heel nieuwe manier leren kijken naar een brainstorm. Het is minstens net zo belangrijk om te convergeren als te divergeren. Beide gaan niet vanzelf, tenzij je de Brain Fuel methode gebruikt. De methode zorgt niet alleen voor veel meer ideeën maar faciliteert ook de clustering van ideeën en zorgt voor de tools om de ideeën om te zetten naar actie.”

Duik in Brain Fuel

Een deel van de training bestaat uit het oefenen met de 10 Brain Fuel brainstorming methodes en de bijbehorende werkbladen.

3 Warming Up Methodes
+ Association Chain
+ Apples And Oranges
+ Once Upon A Time

8 Brainstorming Methodes
+ Superhero
+ Board Of Directors
+ Deserted Island
+ Brainwriting
+ Analogy
+ Association Machine Gun
+ Brain Fusion
+ HIT

Ook krijgen je een sneak preview van een aantal nieuwe methodes die we in ontwikkeling hebben. Deze zullen pas later dit jaar uitgebracht gaan worden.

Aanvullende basics

Twee belangrijke aanvullingen om goed van start te kunnen gaan, die handig zijn om als facilitator onder de knie te krijgen zijn:

 • Het formuleren van een goede brainstormvraag. Hoewel dit op het eerste gezicht niet zo moeilijk lijkt, is dit in je voorbereiding vaak een flinke puzzel. Brain Fuel heeft hiervoor een eenvoudige ‘vragenbouwer’ ontwikkeld.
 • Het selecteren van ideeën aan het eind van een sessie kan in de praktijk nog al lastig zijn. In de training besteden we veel aandacht aan verschillende manieren waarop je de selectie kunt insteken. Hoe maak je de inschatting welke methode het beste past bij jouw brainstormers.

Dieper het vak in

Wanneer je vaker brainstorms begeleidt, wordt de relatie met opdrachtgevers belangrijker en ga je op zoek naar manieren hoe je je brainstorm effectiever kunt opbouwen. Terwijl je ervaring opdoet, ga je nieuwe niveaus van faciliteren ontdekken. In deze training duiken we dan ook graag dieper het vak in met jou. De onderwerpen die in dit deel aan bod komen, kies je samen met andere deelnemers voor een groot deel zelf uit.

Denk hierbij aan:

 • Hoe doe je een intake met een klant?
 • Het opbouwen van een volledige brainstormsessie
 • Samen met een klant voorbereiden voor een brainstorm
 • Het herkennen en sturen van groepsdynamiek tijdens een sessie
 • Omgaan met negatieve reacties in brainstorms
 • Het opbouwen van een constructieve relatie met een klant

Maar zoals gezegd, als deelnemer bepalen jullie de inhoud voor een groot deel mee. Om die reden ze er ook twee weken tussen de eerste en tweede trainingsdag. Dan kan er eventueel extra trainingsmateriaal ontwikkeld worden, mochten jullie vragen hebben waar wij in onze Brain Fuel Facilitator Training nog niet voorzien hebben. Het geeft je ook de kans om een aantal brainstormmethodes toe te passen en je ervaringen te delen in de training.

Samengevat leer je In de facilitator training:

 • Een programma te maken voor een volledige brainstorm
 • Een goede brainstormvraag te formuleren
 • Groepsdynamiek te herkennen en te sturen in een sessie
 • Plezier te gebruiken om een bron van creativiteit aan te boren
 • Omgaan met negatieve reacties
 • Ideeën te selecteren uit een zee van ideeën en voorkomen dat goede ideeën verloren gaan
 • Hoe je je voor moet bereiden op een brainstorm samen met je klant
 • Hoe je een constructieve relatie opbouwt met je klanten

Meld je aan voor de facilitator training

 • Vertel ons meer over waarom je deel wil nemen aan onze facilitator training.1. Wat is je ervaring met brainstorm tot nu toe? 2. Wat hoop je uit de training te halen? 3. Hoe ben je bij onze training gekomen?